Cea mai bună cupă menstruală

Prima cupă menstruală patentată a apărut în anii ‘30, dar despre cupa menstruală s-au scris mai multe în România abia în ultimii ani. Popularitatea acestui produs a crescut în ultima perioadă în special datorită site-urilor şi vlogurilor care le recomandă. La o simplă căutare pe youtube se găsesc zeci de video-uri despre acest produs. Cupa menstruală este un produs aparte, în sensul în care, în prima clipă este privit cu scepticism, dar odată ce cineva îl încearcă, nu va mai dori sa renunţe la el. Dar ce este cupa menstruală? Pe scurt, este un produs de igienă intimă pentru femei, folosit în perioadele sensibile ale lunii în locul absorbantelor sau tampoanelor. 

De ce am ţinut cont?

1) Pentru cine se recomandă acest produs?

Cupa menstruală este recomandată oricărei femei care şi-a început sau care nu şi-a început viaţa sexuală, care s-a săturat de disconfortul cauzat de tampoane şi absorbante, precum şi femeilor care doresc să găsească o metodă de a se simţi mai bine în perioadele sensibile ale lunii, o metodă mai naturală şi mai igienică. Este un produs mic, sub formă de cupă, care în loc să absoarbă fluxul menstrual, la fel ca tampoanele sau absorbantele, îl colectează. Acest produs este, de regulă, hipoalergen, lucru care îl recomandă inclusiv persoanelor cu diferite alergii sau sensibilități. Cupele din silicon medicinal sunt printre cele mai populare, dar pe piaţă se găsesc şi cupe din alte materiale precum cauciucul. Siliconul medicinal este folosit des inclusiv în spitale, fiindcă este un material rezistent la bacterii, care se poate curăţa foarte uşor, lucru foarte important, fiindcă cupele menstruale se vor refolosi. 

Există şi cupe menstruale de unică folosinţă, dar ele sunt mai puţin recomandate, tocmai fiindcă partea frumoasă a unei cupe este tocmai faptul că se poate refolosi, lucru bun atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru tine. De asemenea, este important de reţinut că acest produs se poate folosi atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Durata de viaţă a unei cupe, atunci când este îngrijită şi păstrată corespunzător, poate să fie şi de câţiva ani.

La achiziţia unei cupe poate cel mai important este alegerea mărimii potrivite. Mai jos găseşti câteva informaţii care îţi vor uşura alegerea. Este de reţinut că firul cupei se poate scurta dacă te incomodează, asta dacă alegi o variantă cu firul mai lung, dar ai grijă să nu îl tai prea scurt. 

2) Cum se foloseşte cupa menstruală?

Atunci când vrei să foloseşti o cupă menstruală trebuie să urmăreşti anumiţi paşi de la început şi până la sfârşit pentru a te asigura că ai parte de o experienţă plăcută. Este important de reţinut şi că dacă nu reuşeşti din prima să îl introduci în poziţia perfectă, nu trebuie să te descurajezi: majoritatea femeilor nu reuşesc să facă asta la prima utilizare. Dar urmând cu atenţie instrucţiunile produsului ales de tine şi informându-te despre cum se introduce acest produs sunt sigură că vei reuşi! 

Paşii care trebuie reţinuţi sunt următorii:

1) De fiecare dată înainte de începerea menstruaţiei cupa se va curăţa şi se va igieniza (prin fierbere timp de 10 minute în apă).

2) Înainte de începerea menstruaţiei, după ce te speli bine pe mâini, îndoiește cupa și introdu-o aproximativ ca pe un tampon fără aplicator. Dacă faci acest lucru corect, nu ar trebui să simţi nimic.

3) Roteşte cupa de firul cu care este prinsă. Astfel se va deschide cupa, creându-se bariera care va opri scurgerea lichidului.

Odată introdusă cupa ai toată libertatea din lume: poţi să te mişti, să sari, să faci activităţile de zi cu zi şi aceasta te va proteja de neplăceri. Lichidul se va aduna în ea, iar după 6-12 ore, în funcţie de abundenţă, trebuie să îl goleşti. 

4) Înainte de a-l scoate, spală-te bine pe mâini.

5) Pentru a-l îndepărta, trage încet şi cu atenţie de fir. Odată ce se va elibera presiunea va fi uşor de scos.

6) Goleşte conţinutul cupei în chiuvetă sau în toaletă, spal-o bine cu apă şi săpun (ideal şi cu şerveţele speciale pentru cupe menstruale).

7) Urmează din nou paşii 2 şi 3 pentru a introduce cupa.

La sfârșitul menstruaţiei cupa trebuie curăţată şi sterilizată din nou prin fierberea timp de 10 minute într-un vas cu apă.

3) Cupa menstruală: beneficii

Spre deosebire de alte tipuri de produse din această categorie care trebuie schimbate foarte des, cupa menstruală poate fi purtată chiar şi 12 ore, în funcţie şi de abundenţa fiecărei femei.

Produsul este ecologic și ieftin, o cupă reutilizabilă costă de obicei 100-150 lei şi, de regulă, se poate refolosi timp de până la 10 ani. Asta înseamnă mai puține deșeuri în gunoaie și pe termen lung mai puțini bani cheltuiţi pe produse de igienă intimă. Aceste beneficii nu se aplică însă mărcilor de unică folosință.

Trebuie menţionat şi că acest produs este mult mai sigur decât tampoanele: în fiecare ani un număr considerabil de femei care folosesc tampoane mor din cauza TSS (toxic shock syndrome). Pe lângă aceasta, faţă de produsele obişnuite de igienă intimă cupa poate să păstreze o cantitate mai mare de lichid. Persoanele care au sterilet pot să folosească cupa menstruală fără nicio problemă. Şi, spre deosebire de absorbante care deseori sunt asociate cu mirosuri mai puţin plăcute, cupa menstruală este mult mai igienică şi nu vei mai avea astfel de probleme cu ea.

Chiar dacă unele femei întâmpină probleme la primele utilizări ale produsului, beneficiile lui întrec cu siguranţă această problemă iniţială.

4) Cupa menstruală: mărimi

În momentul în care decizi că doreşti să îţi cumperi o cupă trebuie să fii foarte atentă să alegi mărimea potrivită pentru tine: o cupă prea mică poate însemna că nu vei fi protejată corespunzător şi există şansa de a-ţi păta hainele, o cupă prea mare poate crea un disconfort uriaş.

Majoritatea brandurilor vând cupe de două mărimi: mici şi mari. Femeilor până în 30 de ani care nu au născut se recomandă, de regulă, mărimea mică, iar femeilor peste 30 de ani sau celor care au născut li se recomandă mărimea mare.

Printre cele mai cunoscute branduri de cupe menstruale care se găsesc pe piaţa americană şi merg pe varianta de două mărimi sunt următoarele:

  • Cupa menstruală dm
  • Cupa menstruală softcup
  • Cupa menstruală biointimo
  • Cupa menstruală meluna soft
  • Cupa menstruală lunette

Din păcate, aceste produse nu sunt, de regulă, comercializate în România, şi din cauza asta produsele recomandate de mine nu le vor include pe acestea. Totuşi, diferenţele între aceste produse de mai sus şi cele recomandate de mine mai jos nu sunt mari: majoritatea cupelor sunt făcute din acelaşi material (silicon medicinal), au aproximativ aceeaşi formă, doar culorile pot să varieze. 

Recomandările mele

De ce am ales aceste cupe menstruale?

Cupa menstruală roz

https://www.cel.ro/igiena-intima/cupa-menstruala-roz-marimea-l-pMCsyNTUqPw-l/  

Această cupă este varianta cea mai accesibilă dintre recomandările mele. Ea este perfectă pentru femeile care nu au mai folosit cupa menstruală şi doresc, pentru început, să o testeze şi să vadă dacă li se potriveşte, după care, în câţiva ani, la următoarea achiziţie vor putea alege o altă cupă.

Pro

– Preţ accesibil

– Este hipoalergenică

– Datorită siliconului medicinal de înaltă calitate din care este făcută, cupa este foarte confortabilă

Contra

– Majoritatea femeilor au nevoie de puţin timp pentru a se obişnui cu produsul

Cupa menstruala OrganiCup

Această cupă se bucură de multă popularitate printre utilizatoarele ei datorită confortului sporit pe care îl oferă şi datorită faptului că poluează mult mai puţin mediul faţă de metodele clasice. Ea este reutilizabilă şi poate fi folosită timp de mai mulţi ani, protejând timp îndelungat. Este potrivită şi pentru persoanele cu diferite alergii, deoarece nu conţine latex, coloranţi, parfum, BPA, plastic, toxine, fiind hipoalergenică.

https://www.obio.ro/produse-pentru-igiena-personala-bio/organicup-cupa-menstruala-marimea-a.html 

Pro

– Are 3 mărimi spre deosebire de majoritatea altor cupe, deci vei putea alege produsul potrivit ţie

– Este recomandată şi persoanelor vegane, deoarece este un produs ecologic şi vegan

– Se potriveşte şi pentru persoanele cu un flux mai abundent

Contra

– La prima utilizare este mai greu de introdus

Cupa menstruală Anytime

https://www.emag.ro/cupa-menstruala-anytime-marimea-m-any02/pd/DBQ218BBM/?X-Search-Id=6065418e6dda57f2607b&X-Product-Id=52877486&X-Search-Page=1&X-Search-Position=5&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Această cupă iese în evidenţă prin forma ei puţin ieşită din comun, dar la fel de eficientă. Ea va colecta până şi de trei ori mai mult lichid faţă de absorbantele obişnuite. Este confecţionată dintr-un silicon medicinal moale, asigurând atât protecţie, cât şi confort. Este antibacteriană, anti-iritantă, nu conţine latex şi poate fi utilizată timp de mai mulţi ani.

Pro

– Este reutilizabilă

– Se poate folosi atât în timpul activităţilor de zi cu zi, cât şi în timpul activităţilor sportive, în piscine şi saune

– Este un produs aprobat medical

Contra

– Disponibilă în două mărimi (la fel ca majoritatea cupelor)

Intrebari frecvente

Ce este cupa menstruală?

Cupa menstruală este un produs de igienă pentru femei reutilizabil şi, prin urmare, mai ecologic decât alte produse precum tampoanele şi absorbantele. Pe termen lung este şi mai ieftin decât acestea. Spre deosebire de tampoane şi absorbante care absorb sângele, cupa menstruală îl adună. Nu trebuie să îţi faci griji că îţi vei păta hainele când porţi cupa menstruală: studiile arată că acestea au aceeaşi eficienţă ca tampoanele şi absorbantele

Unde găsesc cupa menstruală?

Acest produs poate fi cumpărat online, la anumite magazine sau în farmacii. 

Cum se pune cupa menstruală?

Mai sus găseşti instrucţiunile mele pentru utilizarea produsului. 

Important este să nu îţi faci griji! Cu puţin exerciţiu şi dacă vei urma instrucţiunile mele nu vei avea nicio problemă să înveţi să îl foloseşti. Şi cu cât vei citi mai multe vei vedea că părerile despre cupele menstruale sunt foarte bune!

Webografie

https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cup#advantages

https://www.webmd.com/women/guide/menstrual-cup##1

https://www.cosmopolitan.com/uk/body/health/g23117116/menstrual-cups/

Websiteuri de unde trebuie sa alegeti produsele

vegis.ro

plantum.ro

obio.ro

cufarulnaturii.ro

emag.ro

cel.ro