mircea
cantor.
  • Crypto
  • Fitness
  • Nutritie
  • Sanatate
No Result
View All Result
mircea
cantor.
  • Crypto
  • Fitness
  • Nutritie
  • Sanatate
No Result
View All Result
mircea
cantor.
No Result
View All Result

Kombucha

06 mai 2020
în Nutritie
3 min. de citit
A A
Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterTrimite pe WhatsappTrimite pe Telegram

Kombucha este o băutură fermentată, pe bază de ceai negru sau verde, ușor alcoolizată şi efervescentă, îndulcită. Se spune că numele său este derivat de la dr. Kombu, un medic coreean care a adus ceaiul fermentat în Japonia ca un remediu pentru împăratul Inkyo. Ea a câştigat popularitate în ultimii ani şi este consumată datorită beneficilor sale pentru sănătate. Un ceai kombucha se va consuma deseori combinat cu sucuri, condimente, fructe sau alte arome pentru a îmbunătăți gustul băuturii.

Kombucha este unul dintre numeroasele alimente fermentate care se bucură de o renaștere în ultimii ani, la fel ca kimchi (varză murată coreeană) şi kefirul. Popularitatea crescândă a acestor produse se datorează bacteriilor bune pe care acestea le aduc sistemului digestiv.

Supranumit „cel mai liberal produs din America” în 2009, kombucha a înregistrat o creștere a vânzărilor și a devenit rapid o băutură populară în această ţară. Acest lucru s-a întâmplat cu toate că în această ţară băuturile au o istorie complicată atunci când ne referim la percepția media, reglementarea legală și disponibilitatea studiilor medicale făcute pe oameni. Kombucha a câștigat popularitate pe piețele din America în anii ‘90. Sandor Katz, expert în fermentație, a menționat că această popularitate inițială s-a datorat în parte consumatorilor care credeau că băutura este de mare ajutor în tratarea unor afecțiuni medicale grave: „Am încercat pentru prima dată kombucha în jurul anului 1994, când un prieten de-al meu care avea SIDA a început să o producă și să o bea pentru a se însănătoşi. [Kombucha] a fost văzut ca un stimulent imunitar general, deși afirmațiile despre beneficiile kombucha au fost extraordinar de variate și diferite.”

Așadar, cum a devenit această băutură antică chineză, care este preparată cu drojdie, o băutură artizanală și o parte importantă a portofoliului brandului PepsiCo în 2016? Pentru a înțelege situaţia actuală și potențialul de creștere al acestui produs pe piaţă, este necesar să începem cu istoria lui.

Istoria ceaiului kombucha

Deşi nu se cunoaşte cu exactitate originea ceaiului kombucha sau când a început să fie consumat pentru prima oară, cel mai probabil acesta își are originea în Manchuria, China, şi a fost consumat pentru prima oară acum câteva sute ani. Ceaiul kombucha a ajuns în Europa de Est cel mai probabil prin Rusia, unde se ştie că se consuma deja la începutul secolului XX. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial popularitatea acestei băuturi a scăzut din cauza lipsei de zahăr, dar începând cu anii ‘60 şi în special după anii ‘90 a devenit tot mai popular în ţările din vest.

Unul dintre principalele motive ale aceste popularități crescute a fost promovarea ceaiului kombucha în restaurante și localuri ca o alternativă a băuturilor alcoolice.

 Preparare şi compoziție

Procesul de preparare a ceaiului kombucha poate varia, dar, ce este important de reţinut, este că în timpul producerii lui au loc două procese de fermentare. Mai întâi o cultură simbiotică de bacterii și drojdie (cunoscută şi sub numele de ciuperca kombucha) este plasată într-un amestec de ceai îndulcit. Există un spectru larg de specii de drojdie care se folosesc în cultura kombucha, inclusiv specii de Zygosaccharomyces, Candida, Kloeckera / Hanseniaspora, Torulaspora, Pichia, Brettanomyces/Dekkera, Saccharomyces, Lachancea, Saccharomycoides, Schizoaccharomyces și Kluyveromyces. Apoi acest amestec este lăsat să fermenteze la temperatura camerei timp de 1-3 săptămâni, după care se îmbuteliază timp de 1-2 săptămâni. Apoi băutura kombucha îmbuteliată este plasată într-un mediu refrigerat pentru a încetini procesele de carbonizare și fermentare. Din cauza lipsei cunoştinţelor precise când vine vorba de al doilea ciclu de fermentaţie, a existat în ultimii ani o discuţie cu privire la reglementarea greșită a conținutului de alcool din această băutură. Conținutul de alcool din kombucha este de obicei mai mic de 0,5%, dar acest procentaj va creşte odată cu fermentarea pe o perioadă de timp mai lungă decât cea normală.

Kombucha conține conține enzime și aminoacizi, polifenoli și alți acizi organici. Sucroza iniţială este transformată, biochimic, în fructoză și glucoză, iar acestea în acid gluconic și acid acetic. Pe lângă acestea, kombucha mai are în componenţă etanol, acid glucuronic, glicerol, acid lactic și vitaminele B şi C. PH-ul băuturii este de obicei de aproximativ 3,5.

Preţ şi producţie

Kombucha poate fi preparat acasă sau se poate cumpăra la un preţ aproximativ între 10 – 25 lei/sticlă 500 ml. Se recomandă cumpărarea lui şi nu se recomandă producerea lui acasă din cauza complexității procesului şi a şanselor mari de a contamina produsul, lucru care poate afecta sănătatea.

Kombucha îmbuteliată comercial a devenit disponibilă pentru public la sfârșitul anilor ‘90. După cum am menţionat înainte, au existat mici probleme pe piaţă cu acest produs, fiindcă, de exemplu, în 2010, au fost găsite în multe produse kombucha îmbuteliate nivelurile ridicate de alcool. După acest moment reacţiile furnizorilor au fost diferite: iniţial o parte dintre ei și-au regândit produsele pentru a avea un nivel mai scăzut de alcool, iar o parte, începând cu 2019, au început să vândă o „kombucha tare”, cu un conținut ridicat de alcool. Acest lucru a dus şi la creşterea popularităţii produsului, fiindcă a început să se vândă în cantităţi mai mari în baruri şi localuri.

Proprietăți,beneficii

Mulți oameni beau kombucha pentru beneficiile cale pentru sănătate. Părerile despre acest produs variază: sunt persoane care spun că acest ceai a ajutat la vindecarea diferitelor boli (precum cancerul), dar sunt şi persoane care cred că această băutură are beneficii similare cu ceaiul simplu și alimentele fermentate, printre acestea numărându-se inclusiv beneficiile probiotice care încurajează diversitatea bacteriilor intestinale și ajută digestia.

Efecte negative

Înainte de a citi partea de mai jos, e important de ştiut că efectele negative ale acestui ceai menţionate în diferite surse se referă în marea majoritate a cazurilor la ceaiul fabricat în casă, nu cel cumpărat. Este recomandat să cumperi acest ceai, nu să îl prepari acasă. Prepararea lui de către persoane care nu sunt specialiste în acest domeniu poate duce la producerea unui ceai care să aibă efecte negative asupra sănătăţii din cauza imposibilităţii de a produce ceaiul într-un mediu steril şi a posibilităţii apariţiei unor fungi şi bacterii nocive.

Efecte adverse

Din păcate, nu s-au făcut foarte multe studii în rândul oamenilor pentru a cunoaşte cu exactitate care sunt beneficiile şi efectele adverse ale acestui ceai, dar, atâta timp cât acestea este produs în medii sigure şi persoana care îl consumă nu suferă de diferite afecţiuni, nu ar trebui sa exista efecte adverse în majoritatea cazurilor.

Contraindicaţii

La fel ca în cazul altor produse alcoolice, nu se recomandă consumul lui în exces.
Pentru persoanele care suferă de diabet nu este, de asemenea recomandat, din cauza conţinutului de zahăr.
Din cauza conţinutului de cofeină, nu este recomandat persoanelor care suferă de diaree.

Top ceaiuri Kombucha

Kombucha Life Cu Ghimbir Eco/Bio 330ml OBIO
https://vegis.ro/remedii-siropuri/obio/19118-kombucha-life-cu-ghimbir-eco-bio-330ml/
Acest produs este o variantă care conţine şi ghimbir şi se recomandă celor care preferă produsele bio. Pe de-o parte, datorită gustului puţin acrişor, se aseamănă cu cidrul, şi, pe de altă parte, este recomandat şi iubitorilor de ceaiuri, fiind un produs pe bază de ceai. Acest produs este certificat ecologic.

Pro
– conţine vitamine B
– cu gust de ghimbir
– 100% produs natural
– continut natural bogat in probiotice

Contra
– conţine zahăr

De ce am ales Bautura Acidulata pe baza de Kombucha, Voelkel 0.75 L
https://plantum.ro/bauturi-naturale/15795-bautura-acidulata-pe-baza-de-kombucha-voelkel-075-l.html?search_query=kombucha&results=5
Băutura acidulată pe baza de Kombucha Voelkel este produsă în Germania şi preparată după o reţetă tradiţională asiatică. Este recomandată celor care doresc să se bucure de beneficiile ceaiului kombucha.

Pro
– conţine multe plante medicinale (de exemplu, flori de tei, flori de albăstrele, roiniță, mentă creață, urzică, flori de soc, frunze de zmeur) pe lângă ingredientele obişnuite
– puţine calorii
– este produs din culturi certificate ecologic
– ambalat elegant în sticlă

Contra
– conţine zahăr

De ce am ales
https://www.vitamix.ro/produs/kombucha-life-cu-aronia-500ml
Acest produs combină beneficiile ceaiului kombucha cu beneficiile fructului aronia. Se poate alege şi variantă clasică a acestui produs, dar eu o recomand pe aceasta cu aronia. Ideal atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Pro
– contine Lactobacillus acidophilus si s. Boulardii, probiotice
– o sursa ideala de probiotice
– bogată în vitamine B
– conţine şi aronia
– 100% natural

Contra
– conţine zahăr

Intrebari frecvente

Ceaiul kombucha unde se găsește?
Ceaiul kombucha se găseşte la diferiţi distribuitori sub diferite forme. De la ceaiul kombucha clasic, până la versiuni cu aronia, papaya, flori de șoc, etc. Mai sus poţi găsi recomandările mele pentru acest produs, precum şi locurile de unde le poţi comanda online.

Ce este kombucha?
Kombucha este o băutură pe bază de ceai cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii. A fost consumată timp de sute de ani în Asia, iar mai apoi s-a început producerea ei în ţările din vest unde a devenit răpid populară şi îndrăgită.

Cum se bea kombucha?
Kombucha se bea ca orice altă băutură. Poate fi băută la fel ca ceaiul, sau, de ce nu, în loc de cidru. Atunci când îşi este sete sau ai nevoie de puţină energie în plus este o alegere foarte bună. Kombucha capsule sunt o alternativă la variantă sub formă de ceai, dar aduc aceleași beneficii.

De unde pot cumpara kombucha?
Puteţi cumpăra kombucha în diferite magazine bio, dar şi online pe site-uri precum:

https://ovia.ro/bio/kombucha/

www.vegis.ro
www.plantum.ro
www.obio.ro
www.cufarulnaturii.ro
www.vitamix.ro

Cum se face kombucha?
Ceaiul kombucha se face după o reţetă veche asiatică adaptată vremurilor noastre. Nu este recomandată producerea ceaiului în casă, ci se recomandă cumpărarea de la producătorii autorizaţi.

 

Webografie
https://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126
https://www.forbes.com/sites/christinatroitino/2017/02/01/kombucha-101-demystifying-the-past-present-and-future-of-the-fermented-tea-drink/#6f0cf48e4ae2
https://apnews.com/23ca8b0eafd740838f7fd379eba32b42/kombucha-sales-boom-makers-ask-feds-new-alcohol-test
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-538/kombucha

Tags: Kombucha

Alte Articole

cea mai buna tinctura de propolis
Nutritie

Tinctură de propolis: Caracteristici, beneficii si contraindicatii

Ce este tinctura de propolis? Propolisul este un amestec natural de rășini produs de albine din substanțe colectate din părți...

12 sept. 2022
Miere de Manuka – o situație mai lipicioasă
Nutritie

Miere de Manuka – o situație mai lipicioasă

Producătorii de miere din Noua Zeelandă nu au reușit să obțină o înregistrare a mărcii de certificare în Regatul Unit...

25 iul. 2022
Mierea de Manuka – o povestea extraordinară
Nutritie

Mierea de Manuka – o povestea extraordinară

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelandă Mierea de Manuka este deja binecunoscută ca un superaliment care ne oferă...

24 iul. 2022
Nutritie

Reduslim – Cele Mai Bune Pastile De Slabit – Preturi, Pareri, Avantaje si Dezavantaje, Forum

Pastilele Reduslim te ajută să slăbești fără a dăuna sănătății   Se apropie un eveniment important și ai dori să...

30 sept. 2020
Următorul
Ce măsuri de siguranță trebuie să iei în 2020 și DE CE?

Ce măsuri de siguranță trebuie să iei în 2020 și DE CE?

Studiul de la Nara Medical University  confirmă faptul că ozonul ( O3)  inactivează  COVID-19

Studiul de la Nara Medical University confirmă faptul că ozonul ( O3) inactivează COVID-19

Cuprins

  1.  Preparare şi compoziție
  2. Preţ şi producţie
  3. Proprietăți,beneficii
  4. Efecte negative
  5. Efecte adverse
  6. Contraindicaţii
  7. Top ceaiuri Kombucha
  8. Intrebari frecvente

mircea.cantor

Blog tehnologic

© 2022 mirceacantor.com - managed by orguno.com

  • Auto si Moto
  • Copii
  • Crypto
  • Electrocasnice
  • Fitness
  • Idei de cadouri
  • Nutritie
  • Sanatate
No Result
View All Result
  • Crypto
  • Fitness
  • Nutritie
  • Sanatate