mircea
cantor.
  • Crypto
  • Fitness
  • Nutritie
  • Sanatate
No Result
View All Result
mircea
cantor.
  • Crypto
  • Fitness
  • Nutritie
  • Sanatate
No Result
View All Result
mircea
cantor.
No Result
View All Result

Top 10 Cele Mai Bune Carti de Citit

30 sept. 2020
în Recenzii cărți
3 min. de citit
A A
Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterTrimite pe WhatsappTrimite pe Telegram

Oamenii fericiți citesc și beau cafea – Agnes Martin-Lugand

Povestea mea cu ”Oamenii fericiți citesc și bea cafea” a început într-o zi superbă de vară…pe țărmurile mării Adriatice. De fiecare dată când îmi pregătesc bagajul pentru călătorii, cărțile sunt la categoria lucruri esențiale, în special atunci când se anunță lenevit pe plajă și zile cu mult Soare. 

De ce am ales acest titlu? Pentru că iubesc cafeaua și pentru că am simțit că o să fie una din acele cărți care o să ofere o nouă sclipire vieții mele, ceea ce s-a și întâmplat.

Încă de la primele pagini am trăit întreaga experiență prin ochii lui Diane, surprinsă într-una dintre cele mai dificile perioade ale vieții. Primele capitole au avut un gust amar…ceea ce m-a făcut să empatizez cu momentele de revenire după pierderea cuiva drag. Am trecut prin momentele de negare, izolare, furie și apoi paginile au continuat cu mult așteptata acceptare. 

Trauma personajului principal este extrem de bine conturată, făcând romanul să iasă din tiparul poveștilor siropoase, grație acestui realism care se apropie foarte bine de viața reală. Ca un scurt fir al poveștii, Diane, eroina cărții, își pierde soțul și fiica într-un teribil accident…se izolează și renunță să mai trăiască, primele capitole găsind-o închisă în apartamentul ei, îmbrăcată în hainele soțului. 

Cea mai bună parte a cărții este călătoria de redescoperire pe care Diane o parcurge, pentru a se regăsi pe sine în lupta cu amintirea și dorul familii pierdute. Pe parcursul unui an viața lui Diane devine un coșmar în care retrăiește pierderea, între cei patru pereți reci ai apartamentului ei. Biletul către o nouă viață vine atunci când prietenul cel mai bun Felix, omul care o susține necondiționat, îi oferă o călătorie cadou în Irlanda, pentru a ieși din rutina suferinței. Aici, pe tărâmul cu plaje reci și peisaje vii, Diane face pace cu trecutul și se redescoperă. Aici mă opresc cu detaliile cărții, pentru că nu vreau să stric magia pentru cei care aleg să o lectureze.

Recomand cu drag această carte tuturor celor care trec printr-o perioadă dificilă sau celor care își doresc o lecție de viață. Cartea este simplă, ușor de lecturat și se potrivește de minune serilor de vară, la apus, alături de un pahar de vin sau zilelor călduroase, în care soundtrack-ul este dat de valurile mării. Cel mai mult am fost impresionată de profunzimea personalităților personajelor, descrise până în cele mai profunde trăiri, poate pentru că autoarea este psiholog. De asemenea, trebuie să vă împărtășesc și un mic secret…această carte a fost și începutul lecturării tuturor cărților semnate de către Agnes Martin-Lugand și astăzi ea este răspunsul la întrebare ”Cine este scriitorul tău preferat?”. 

De asemenea, pentru a încheia într-o notă pozitivă…cea mai importantă lecție pe care am învățat-o lecturând acest roman este: totul este efemer…și de aceea încerc să trăiesc fiecare clipă la intensitate maximă! So carpe diem and read on! 

 

Puterea prezentului – Eckhart Tolle

 

Am suferit dintotdeauna de anxietate…uneori chiar și cele mai mici întâmplări îmi provocau emoții negative. Astfel, treptat am început să ”consum” tot mai multe materiale de spiritualitate…de gândire pozitivă și relaxare. Cam așa am dat peste cartea Puterea prezentului. În general, cărțile lui Eckhart Tolle sunt spirituale prin definiție și lasă în urmă o stare de liniște…și o gândire asemeni unei mări liniștite, a cărei valuri vin și pleacă fără a provoca emoții.

De când suntem mici ni se implementează un program tare dăunător și anume acela că suntem totuna cu mintea noastră…că lucrurile în jurul nostru se întâmplă pur și simplu…gândurile vin și pleacă și fie că avem sau nu avem diverse emoții negative, acesta este felul nostru. 

Ei bine, Puterea prezentului apare la polul opus acestei idei, ghidându-ne cu lumina fiecărui capitol către îmbunătățirea relației cu ceilalți și cel mai important a propriei relații cu noi și cu mintea noastră. Practic, cartea ne arată că suntem stăpâni pe gândurile și sentimentele noastre atunci când rămânem ancorați în cel mai bun loc pentru noi: momentul prezent.

Majoritatea dintre noi nu realizăm că suntem fie în viitor îngrijorându-ne pentru ziua de mâine, fie în trecut suferind pentru ceva care s-a întâmplat cu mult timp în urmă. De aceea, cartea îndemnă la conștientizarea momentului prezent, a vieții care se întâmplă chiar acum când tu citești aceste rânduri. 

Cea mai mare învâțătură este faptul că trebuie să iei lucrurile așa cum sunt, abandonându-te momentului prezent. Cu fiecare pagină renunți la nevoia aceasta de a ajunge undeva și înveți să te bucuri de fiecare pas al călătoriei. Înveți cu fiecare lecție că Universul nu se grăbește ci tu te grăbești, ceea ce îți creează anxietate, stres sau dezamăgire. 

Fiecare etapă prin care trecem este importantă și ceea ce este menit să ne aparțină cu siguranță va fi al nostru! Recomand lecturarea întregii cărți cu pix și agendă pentru a reține ideile importante, întrucât nu vorbim de o carte de relaxare…pe care o digerăm rapid într-o seară, ci despre un adevărat curs de conștiență și prezență.

Pe scurt: cartea este despre a trăi în liniște, despre a ne bucura de fiecare zi și despre a rămâne cu mintea și inima în momentul ACUM, în momentul prezent. Astfel, dacă vă doriți o gură de aer proaspăt care să vă trezească și să vă facă să trăiți fiecare clipă la intensitate maximă, Puterea prezentului este cel mai bun medicament. Recomand să ”asezonați” cartea cu video-urile youtube ale lui Eckhart Tolle pentru o experiență unică! 😊

 

 

#GIRLBOSS 

 

Girlboss…sună bine, nu-i așa? Ei bine, cam de la acest punct m-am decis să cumpăr cartea. Îmi doream o carte care să mă inspire cumva să lupt sau să fiu mai optimistă pentru că treceam printr-o perioadă de tipul ”nu am chef de nimic”. Plimbându-mă printre cărți și diverse titluri, am dat peste acesta…m-a atras și așa am început lectura. 

Cartea este scrisă de Sophia Amoruso, un cunoscut antreprenor…care dorește să inspire prin prisma propriei experiențe personale și profesionale. De la primele rânduri și până la ultima pagină, orice urmă de fantezie sau romantism…dispare…îndemnurile cărții inspirând trezirea la realitate. Stilul direct, fără înflorituri..artificii și ”bombonele” te determină să iei viața așa cum este ea! Ca un tânăr antreprenor, aflat la început de drum, am fost rapid atrasă în povestea Sophiei Amoruso, care dintr-o fată simplă care căuta haine vintage în magazine second-hand, ajunge o femeie de afaceri de succes! 

Astfel, dacă ești într-un punct în care nu mai găsești motivație, această carte este perfectă pentru a te pune pe treabă. Fiecare capitol te stimulează să te transformi într-o mai bună variantă a ta și să faci acei pași către necunoscut. Cu toate acestea, cartea rămâne o auto-biografie, deci nu oferă rețeta succesului, dar cu siguranță îți dăruiește ceva mult mai de preț: energie și optimism!

Ceea ce m-a impresionat cel mai tare este modul în care personajul principal ia viața în serios și își setează condiții, la care nu renunță indiferent de situație. De asemenea, îndeamnă la o viață cât mai creativă, lipsită de tipare…rutină sau plictiseală. Cea mai importantă lecție este faptul că fiecare eșec este menit să ne ducă mai aproape de succes, chiar dacă totul pare gri în primele momente. M-am regăsit în foarte multe situații și cumva am înțeles că fiecare provocare este menită să contribuie la dezvoltarea fiecărui om, atât personală cât și profesională. 

Recomand această carte fiecărei persoane căreia îi este teamă să înceapă un nou business sau un nou proiect, sau poate să accepte provocarea unei noi cariere. #GIRLBOSS este ingredientul perfect pentru a ne da jos din pat în fiecare dimineață cu determinare și încredere că o să reușim, orice ar fi…

Fiecare îndemn, fiecare lecție de viață vine ambalată într-un stil direct și ușor dur…deci nu vă așteptați la genul de carte soft!  

 

Povestea mea – Michelle Obama

 

Cred că pentru prima dată în viața mea, am ales să citesc o carte ultra populară, doar pentru că o vedeam promovată peste tot! Pur și simplu am fost curioasă ce se poate scrie în 620 de pagini. Ei bine, ca să fiu sinceră începutul, mai exact aproximativ jumătate de carte mi-a plăcut foarte mult! 

La fel ca alte auto-biografii, cartea debutează cu copilăria lui Michelle Obama, punctând grijile domestice și mai ales sacrificiile făcute de părinți, pentru a pune bazele unei educații solide și a unei copilării fericite. Treptat…povestea capătă o tentă dramatică, accentuându-se destul de pregnant discriminarea față de oamenii de culoare, dar evidențiind totodată unitatea și sentimentul de familie…care există în aceste comunități de negri. 

Mi-a plăcut mult prima parte pentru că arată evoluția unui om obișnuit din copilărie la maturitate, printre sacrificii presărate cu perseverență. Poate că faptul că m-am regăsit în unele episoade? 

Cartea dezvăluie o femeie puternică, dedicată dezvoltării personale și evoluției profesionale. Te determină să lupți în fiecare zi pentru ceea ce îți dorești. Mi s-a părut foarte util stilul de scriere, simplu și ușor de înțeles tocmai pentru a putea urmări firul evoluției. 

De la primele zile de școală la absolvirea universității…debutul unei cariere de succes și frumoasa poveste de dragoste, în momentul în care îl cunoaște pe celebrul Barack Obama. Mi s-a părut extrem de interesant să îl privești pe președintele Americii, prin ochii iubitei și ulterior soției. Apoi treptat, cartea evoluează spre cariera prezidențială a lui Barack Obama, accentuând din nou sacrificiile vieții de familie și lupta pentru păstrarea normalității, care se accentuează o dată cu rolul de președinte. 

Majoritatea oamenilor visează să trăiască în Casa Albă și se gândesc ce minunat este să fii cel mai important om din lume, însă cartea dezvăluie culisele vieții prezidențiale…responsabilitatea și schimbarea totală a stilului de viață. M-a înduioșat lupta pentru păstrarea intactă a copilăriei celor două fetițe ale cuplului prezidențial, precum și numeroasele încercări de cine romantice, care implicau uneori închideri de orașe și coloane de bodyguard. 

Recomand cu drag această carte, mai ales în perioada de concediu, deoarece este o lectură relaxantă și interesantă, captivându-te de la primele pagini. Știu că este o carte destul de groasă, însă oferă o mulțime de lecții de viață, iar modul în care experiențele formează personajul principal…inspiră și motivează! 

Cartea oferă o privire amănunțită în culisele popularității și arată și partea mai puțin plăcută a vieții unei persoane celebre. Merită citită în primul rând pentru principiile oferite și apoi pentru autenticitatea regăsită în fiecare frază!

 

 

Paulo Coehlo – Alchimistul

 

Înainte să pun mâna pe această carte, m-am lovit adesea de titlul care a devenit o barieră…în ideea în care mă ducea cu gândul fie la o carte de liceeni, fie la ceva legat de chimie? Ei bine, într-o zi vorbeam cu o prietenă bună la telefon și parcă îmi părea că are o nouă stare de spirit, ceva suna a optimism în vocea ei și nu știam ce s-a întâmplat…

Vorbind, mi-a spus secretul: Alchimistul! Așa se face că într-o dimineață răcoroasă și însorită, mi-am luat pătura și cartea și am început prima carte, care avea să îmi schimbe viața și perspectiva asupra acesteia. 

Ei bine, ca să scăpăm de mistere, Alchimistul nu este despre chimie sau liceeni, așa cum credeam, ci despre puterea inimii! Povestea este uluitoare, personajul principal, Santiago, își părăsește casa…și întreaga zonă de confort, pentru a pleca în aventura vieții sale. O aventură unică, care se transformă în reper pentru toți cititorii. Firul poveștii începe cu această plecare către comoara ascunsă din Africa. Visul tânărului pare o nebunie, însă mai presus de destinație, frumusețea călătorie este ceea ce frapează! 

În drumul spre comoară, Santiago întâlnește câteva personaje cheie, menite să îi schimbe cu totul modul în care se raportează la lume și implicit la dorințele sale. Din punctul meu de vedere, Alchimistul este cea mai frumoasă carte scrisă de Paulo Coehlo și una dintre cărțile mele preferate. Stilul se scriere este unul ușor de înțeles, trebuie doar să acorzi atenție întregului fir al poveștii și detaliilor încrustate în rândurile cărții. 

Practic, dincolo de magie și poveste, cartea expune obstacolele pe care fiecare om trebuie să le depășească pentru a evolua. Totul se transformă într-un labirint misterios, în cadrul căruia miza constă în regăsirea sinelui. 

Cea mai importantă lecție este: ceea ce căutăm, se află uneori chiar în fața noastră. Într-o lume haotică în care alergăm și ne luptăm constant cu timpul, cartea Alchimistul te îndeamnă să faci fiecare pas, cu ochii larg deschiși pentru a acorda atenție semnelor, menite să ne ducă acolo unde ne dorim. 

Mi-a plăcut foarte mult exotismul care învăluie acțiunea, povestea derulându-se în deșert și pe tărâmuri africane, descrise în detaliu…astfel încât simți că respiri același aer cu personajul.

Secretul cărții, descoperit prin fiecare tâlc, este faptul că în viață trebuie mereu să îți asculți inima, dincolo de toate vocile, de toate dorințele celorlalți…și mai ales dincolo de frică. 

Pentru mine, această carte a însemnat deschiderea către spiritualitate, a fost prima carte citită dintr-un lung șir de cărți care abordează viața dintr-un alt punct de vedere. Recomand această carte tuturor celor care doresc să privească viața ca pe o minune și să descopere cea mai de preț comoară, ascunsă în fieare dintre noi, inima!

P.S: A nu se citi de cei pesimiști, sau cu stereotipuri fixate…pentru că va fi imposibil să extragă lecțiile minunate din fiecare capitol.

 

 

Recenzie | Femeia la 1000 grade Celsius

 

„Femeia la 1000 grade Celsius” de Hallgrimur Helgason nu doar că face parte din categoria MUSAI, a editurii ART, dar este o carte musai de citit. 

Este o carte stufoasă, dar bine închegată, care în 550 de pagini surprinde imaginea celui de-al Doilea Război Mondial atât în detaliu, dar și în ansamblu, din perspectiva unei fetițe islandeze, Herra, înstrăinată de părinții ei, care reușește să supraviețuiască, să poarte în suflet toate ororile trăite și văzute, pentru ca acum, la 80 de ani să povestească totul dintr-o suflare și să-și pregătească procesul de incinerare la 1000 grade Celsius, cu inima ușoară.

Herra Bjornsson este o femeie atipică. Trăiește într-un garaj, fumează cu patos, are acces la internet și o grenadă de mână din vremea războiului, primită de la tatăl ei, pe care o ține ascunsă în pat. Un mod simbolic care-i amintește prin câte a trecut, dar și o formă de apărare iluzorie împotriva unor eventuale pericole. Herra și-a trăit viața ca pe un roller-coaster. A trecut prin cele mai grele încercări, peste noapte a urcat ca statut social și a vizitat toată lumea, în cele mai luxoase haine, l-a sărutat pe John Lennon înainte ca Beatles să fie faimoși, pentru ca apoi să se târască iar pentru a supraviețui. 

Un roman exploziv, intrigant și spumos ca o șampanie pe care ți-o imaginezi pe Herra că o bea dintr-o cupă de cristal în Paris. 

Dincolo de ororile războiului, dincolo de cortina teatrului burghez, regăsim o femeie-personaj. O femeie care trăiește clipa cu intensitate maximă, o femeie care, deși nu are posibilități, dărâmă munții și tot își atinge visurile, pentru că are un foc ce arde în ea și o împinge să facă lucrurile în stil propriu. O femeie sinceră cu ea însăși. Atât de sinceră, încât uneori doare să-i citești confesiunea, te cutremură, dar nu te poți opri. 

Herra își povestește viața în asemenea manieră încât ai senzația că e o femeie pe care ai cunoscut-o, poate chiar propria bunică, pentru că, deși unele detalii sunt atroce, efectiv nu o poți judeca. Dimpotrivă, empatizezi cu povestea ei și ajungi să o îndrăgești atât de tare, încât mai că îți dau lacrimile la final. 

Odată ce parcurgi paginile, uiți că e un roman de ficțiune. Citești cu nesaț și îi savurezi cu poftă cuvintele, întrucât este scrisă într-un mod atât de inteligent, la persoana I, într-un stil care mușcă din tine, dar te și pansează. De aceea, te avertizez:

„Femeia la 1000 grade Celsius” de Hallgrimur Helgason nu este o carte pentru cei slabi de înger. Este pentru cei care sunt dispuși să renunțe la prejudecăți înainte de a deschide coperta, sunt pregătiți să descopere o poveste transpusă fără inhibiții și într-un limbaj colorat. 

Tu ai avea curaj să citești o femeie ce arde la 1000 de grade Celsius, atât la propriu, cât și la figurat?

 

Secretele succesului sau cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți de Dale Carnegie

 

Uneori cumpăr cărți pentru că aud povești, dar, de cele mai multe ori îmi place să le aleg după titlu, pentru că sunt dusă în necunoscut și caut ieșirea prin învățătură. Așa a fost și în cazul cărții „Secretele succesului sau cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”a lui Dale Carnegie, am văzut-o pe Facebook într-o reclamă, inițial nu i-am dat atenție, dar ea tot a insistat, tot a insistat, m-am gândit să îi dau o șansă, să ieșim la lectură, așa că am invitat-o alături de mine.

Ia luat ceva timp să se pregătească, vreo două zile, dar întâlnirea a fost fascinantă. Ne-am văzut și m-a lăsat să o îmbrățișez filă cu filă, asemeni unui prieteni vechi. Ea vorbește nativ engleză, dar, pentru că a ajung pe meleagurile românești, a zis că se conformează și a învățat rapid tot ce avea nevoie, la București, cu ajutorul editurii Curtea Veche Publishing. Cartea a dus o viață fulminantă, revizuită continuu încă din anul 1997 până în 2018 pentru a fi în tendințele secolului prezent. 

Cartea „Secretele succesului sau cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” vorbește despre tehnicile interumane de comunicare, pe baza cărora succesul propriu e garantat într-un timp scurt. E necesar să o asculți bine, rând cu rând, pentru că ea insfulă din rodul său. 

Și are ce povesti mult și bine, în peste 200 de pagini, dar e ne-am înțeles ușor, pentru că vorbește în patru părți, și pe capitole. 

Prima parte, denumită, „Cum să vă comportați în lume” prezintă tehnicile fundamentale de care trebuie să ții cont în relațiile tale cu oamenii, deoarece cum însuși descrie Carnegie „nu avem de-a face cu ființe perfect logice, ci emoționale, dominate de prejudecăți, motivate de orgolii și caprici.” Din acest capitol un punct forte pe care l-am identificat și care mi s-a părut interesant a fost abordarea unei doamne care a fost nevoită să se mute într-un alt oraș și avea nevoia urgent de un nou loc de muncă. Înainte de a se muta, ea a trimis o scrisoarea prin care și-a transmit gândurile cu privire la obținerea unui loc de muncă în domeniul bancar, unde avea experiență. Ca urmare, modul în care a tratat problema a ajutat-o să obțină fix ceea ce dorea, astfel ca rezultat toate băncile cărora ea le-a trimis scrisoarea au contact-o pentru un interviu. Acestă tehnică este un impuls a idee că poți obține orice îți dorești dacă te adresezi cum trebuie, acolo unde trebuie. Tot ceea ce ai de făcut este ca să îți folosești abilitățile și cunoștințele în domeniul de activitate ca pe o armă letală asupra oameniilor. 

A doua parte, intitulată, „Modalități prin care să îi faci pe oameni să te placă” evidențiază șase posibilități cheie prin care îi poți cuceri pe oameni prin vorbe, gesturi sau atitiudini. Mi-a plăcut prezentarea acestui capitol, pentru că fără să conștientiză, în fapt, toți deținem aceste tehnici, pe care dacă le folosim cum trebuie vor contribui cu un plus pentru noi, la omul viitor de mâine. Aici, Carnegie înfățisează unul dintre simplele secrete ale succesului, printr-un citat care m-a fascinat: „Valoarea unui zâmbet…Nu costă nimic, însă,…amintirea lui dăinuie pentru totdeauna…”. Așa se zvonește că e zâmbetul în viață: o carte de vizită. Mulți oamenii nu vor ține minte numele tău, dar cu siguranță un zâmbet frumos nu vor uita.

A treia parte, „Cum să vă impuneți modul de a gândi” necesită o citire atentă, în tihnă, pentru a savura pe îndelete fiecare sfat ce conduce la reușită. Această parte, clarifică aspectele neglijabile pe care majoritatea dintre noi le considerăm potrivite, pe când, de fapt, chiar ele cauzează lipsa înțelegeri armonioase în relațiile noastre interumane. Punctul forte al acestei părți este redat de principiile care întruchipează pas cu pas greșelile pe care le facem fără sesizare și pe care Dale Carnegie ne învață cum să le evităm și astfel să ajungem așa cum spune el „să vă faceți prieteni și să deveniți influent”.

A parta parte,  „Fii un lider adevărat! Cum să schimbi oamenii fără să îi ofensezi sau să le provoci resentimente” a cărții „Secretele succesului sau cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”, aduce în prim-plan nouă principii ideale de care un lider are nevoie dacă vrea să se autodepășească și să dețină o legătură strânsă cu comunitatea ta. 

În concluzie, putem să ne schimbăm viața doar de la un rând citit, dar de la o filă ori chiar o carte…imaginați-vă puterea ei. De aceea, atunci când vrei să te întâlnești cu succesul, mai întâi dă-ți întâlnire cu maestrul său: „Secretele succesului sau cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”, cartea care îți va povesti ce să faci, cum să faci și când să faci pentru a obține ceea ce îți dorești.

 

Recenzie | Crede-mă când mint – J.P. Delaney

 

Dacă ar fi să fac un top al cărților din categoria thriller, pe primul loc ar fi cu siguranță volumul semnat de J.P. Delaney – „Crede-mă când mint”. Și nu, nu mint. Pentru că jocul de cuvinte, imersiunea în mintea personajelor, cu ale lor lumini și umbre specifice teoriei Jungiană, suspansul, teroarea și adrenalina regăsite în paginile acestei cărți, te fac să renunți la orice altceva timp de… 416 pagini. 

Sunt multe cărți care te țin cu sufletul la gură și te captivează până la final. Însă aceasta are un element surpriză – o analogie extrem de interesantă și o îmbinare a filosofiei cu iminența realității cotidiene.

Despre carte – Crede-mă când mint

Acțiunea urmărește prinderea unui criminal în serie care are un mod de lucru inspirat din Florile răului, de Baudelaire. Nimeni nu știe cine este, dar fiecare crimă reflectă câte o poezie, iar victimele reprezintă versiuni ale lui Venus cea Albă și Venus cea Neagră, care constituie laitmotivul lucrării lui Baudelaire. 

Claire Wright, o tânără studentă la actorie, neavând viză de rezident și nici bani pentru a-și plăti chiria, se vede nevoită să accepte provocarea de a lucra pentru o firmă de avocatură specializată în divorțuri. Misiunea ei este să cucerească bărbați însurați, pentru a le arăta soțiilor adevărata lor față, dar și pentru a aduna probe în dosarul de divorț. 

Destinul însă îi pregătește o surpriză, iar ultima ei misiune eșuează – Patrick Fogler nu are gustul aventurii și este un tip decent, cu demnitatea specifică unui profesor universitar, în ciuda avertismentelor soției față de Claire. Ba chiar îi oferă un volum de poezii – Florile răului, în ediție tradusă de el. Coincidență sau nu? 

Întâlnirea cu Patrick este succedată de o crimă – soția, Stella Fogler, este găsită moartă în camera de hotel, în maniera tipică crimialului menționat. Astfel, Claire ajunge să joace rolul vieții ei, fiind cooptată de FBI în rezolvarea cazului și scurgerea de informații de la Patrick, principalul suspect. 

Ar putea un om cu veleități intelectuale și iubitor de poezie, să ucidă cu sânge rece? Ar putea o simplă actriță să rezolve un caz criminalistic misterios pe care nimeni nu l-a dovedit? 

Vei descoperi răspunsurile la toate întrebările odată ce parcurgi thriller-ul Crede-mă când mint și te vei răzgândi de multe ori de-a lungul lui, vei face pauză să reflectezi la ceea ce se întâmplă, te vei lovi de răsturnări de situație și nu mai știi ce să crezi. Nimic nu e ceea ce pare. Nimic nu te poate pregăti pentru ceea ce urmează. 

Dar merită. 

Este un roman plin de intrigă și acțiune, ce împletește elemente de psihologie atent inserate, cu filosofie și cercetări criminalistice avansate. J.P. Delaney se dovedește a fi un romancier desăvârșit, reușind să creeze o poveste credibilă, ce explorează cu minuțiozitate dualitatea ființei în personajele pe care le-a creat, făcându-ți misiunea imposibilă de a judeca vreunul dintre actele lor.

 

Recenzie | Poate ar fi bine să discuți cu cineva – Lori Gottlieb

 

Cartea „Poate ar fi bine să discuți cu cineva” de Lori Gottlieb face parte din categoria Dezvoltare personală, este un bestseller New York Times și s-a transformat rapid într-un serial TV, datorită informației pe care o surprinde printre pagini, dar și stilului cursiv și lejer în care este scrisă. 

Ceea ce diferențiază, din punctul meu de vedere, cartea aceasta față de altele din aceeași categorie, este faptul că sparge mitul conform căruia „cărțile de psihologie nu sunt pentru oricine”. Subiectele sunt abordate într-un mod autentic, fără ornamente stilistice sau termeni de specialitate de neînțeles, ba mai mult, îți conferă senzația că ai parte de o ședință de terapie privată. 

Fiind prezentate câteva cazuri din cabinetul de psihoterapie, este imposibil să nu te regăsești în povestea vreunui personaj, să nu te așezi frumos în pielea lui pe canapea și să urmărești evoluția, dar și revoluția interioară. Cartea aceasta este precum un intrument de self-help, de care avem nevoie atunci când teama de penibil sau de a ne deschide în fața unei persoane străine, precum un psiholog, ne împiedică să ne rezolvăm anumite probleme sau să ne vindecăm de noi înșine. Și reprezintă, de asemenea, un punct de pornire, un factor motivant să luăm inițiativă și să preluăm controlul asupra minții noastre inconștiente.

„Explică procesul terapeutic în termeni care au sens, dându-le, în același timp, speranță celor care nu cred în terapie, sceptici cu privire la faptul că schimbarea reală poate fi obținută prin intermediul discuțiilor.“ NEW YORK TIMES

Ce mai este surprinzător la această carte, „Poate ar fi bine să discuți cu cineva”, este faptul că poți intra în sufletul psihoterapeutului. Dacă există această convingere că psihologii sau oamenii de specialitate din acest domeniu știu să își gestioneze emoțiile, au o viață lipsită de griji și trăiesc pe un norișor zen, Lori Gottlieb demontează și acest mit. Aceasta expune latura privată a psihoterapeutului, la persoana I, ceea ce face povestea mult mai credibilă. Și psihologii plâng, și ei suferă din dragoste, și ei încearcă să își găsească motivația pentru a se trezi dimineața și a-și îndeplini misiunea. Iar acest aspect creează o stare de normalitate, te face să te simți înțeles, să realizezi că nu ești singurul căruia i se întâmplă… viața. 

Pe scurt, Lori Gottlieb reușește cu această carte de non-ficțiune să te introducă în lumea reală, descoase minciunile pe care ni le spunem nouă înșine și împletește delicat firele adevărului. 

 „Poate ar fi bine să discuți cu cineva”. La propriu. 

La figurat, este o carte pe care o ții în mâini ca pe o oglindă în care se reflectă partea nevăzută a sinelui tău. Ceea ce te poate speria. Dar este esențială dezvoltării și vindecării tale. Doar acceptând adevărul despre cine ești, de ce ești așa cum ești și care ar fi aspectele la care trebuie să lucrezi, poți deveni cea mai bună versiune a ta.

„Rareori am citit o carte care să mă determine să mă văd într-o lumină cu totul nouă și să fie în același timp captivantă și plină de umor.“ KATIE COURIC

 

Toți marketerii spun povești

Seth Godin

 

„Toți marketerii spun povești”, așa că încep și eu prin a spune o poveste. Dacă ar fi să îi ofer, cu permisiunile de rigoare ale imaginație, lui Seth Godin o funcție ieșită din tipare, pe lângă ceea ce reprezintă el deja, l-aș face cofetar. Da, ai citit bine, cofetar, pentru că prin scrierile sale creează deserturi fabuloase. Așa este și carte „Toți marketerii spun povești”, un tort superb și delicios, în cinci etaje. Cremele sunt diverse pe bază de vanilie, fructe de pădure, caramel, nuci caju cu unt de cocos și ciocolată. Ce-i drept gusturile sunt diverse, pare că nu îți plac toate, dar te decizi să le încerci. Iei câte o linguriță, la început din fiecare, simți aroma deliciului, după care vei mânca tot tortul. În final, îți vei dori să fii și tu cofetar, dar asta vei afla pe parcurs din rețele lui Seth Godin.

În cele 166 de pagini, cartea dezvăluie povești, nu acelea clasice, ci fantastice, despre care vei vorbi și pe care ți le vei dori prezente în viața ta. Ți-am spus că Seth Godin detaliază din rețele lui, iar, ca un mentor veritabil, te face prezent permanent în discuții, supunându-te la întrebări, la imaginație și fapte. Poveștile sunt deserturi cu care oamenii își îndulcesc viața. Toți vor să guste doar deserturi delicioase, pentru ca mai apoi să vorbească despre ele prietenilor. Așa că tu ai atribuțiunea primordială de a revărsa ciocolată peste viața oamenilor, de a le oferi dorințe devenite realitate…Imaginează-ți cum ar fi să plouă cu bani pentru ideea ta, afacerea ta?. „Nimeni nu cumpără fapte. Toți cumpără povești!” savuroase. Trăiește povestea natural, fă-o parte integrantă din tine, acum tu ești desertul, iar cineva te caută pentru el. Fă-l să se simtă grozav, pentru că oamenii cumpără „o emoție, nu doar o simplă nevoie.”

„Toți marketerii spun povești” e un rețetar nesecat de savoare. Oriunde ai privi, vei găsi gustul succesului, acordă-ți timp să îl înveți. Sfaturile sunt la fiecare rând, mi-a fost greu să aleg câștigătorul: „Dacă vrei să crești fă ceva despre care merită să se vorbească. Nu reclame, peste reclame, ci fapte.” Ce am gustat din această carte, nu am mai gustasem până atunci, pentru că  tortul cuprinde nu doar cremă despre afaceri, ci cremă despre noi, ca entități în societate, în căutarea realizării visului  pe care îl avem. „Spune cu sinceritate o poveste, iar finalul jocului va fi deosebit.”

Creează din viața ta personală și profesională un „Nu-mi vine să cred!”, ce gust fenomenal are desertul ăsta, iar succesul va fi al tău!

 

 

Orice îți dorești. 40 de lecții pentru un altfel de antreprenor

Derek Sivers

 

„Orice îți dorești. 40 de lecții pentru un altfel de antreprenor” a lui Derek Sivers mi-a marcat anii studenției. Îmi amintesc și acum de ea, eram prin bibliotecă și căutam cu ardoare orice carte ce îmi poate suscita interesul. Recunosc, nu mai auzisem de ea înainte, i-am văzut cotorul cu numele: „Orice îți dorești. 40 de lecții pentru un altfel de antreprenor”…hmm, pesemne că îmi pot pune o dorință, iar ea e un peștișor auriu ce o îndeplinește? (mă gândeam eu euforic, râzând în sinea mea) . Am luat-o în brațe și am dus-o cu mine la facultate. Ce a urmat m-a lăsat fără cuvinte, la prima vedere subțire, firavă, ușor de abordat, dar, când a început să îmi vorbească, încă de la primele file am simțit că e dragoste la prima citire. Mi se întâmplă rar să simt asta, pentru că nu mereu găsești cărți care au capacitatea de a-ți citi gândurile, de a rezona întru totul cu tine. Cum am luat-o în brațe, nu i-am mai dat drumul timp de o oră și ceva, până când subit am încheiat discuția, i se terminaseră cuvintele, a amuțit, am încercat din răsputeri să o conving să mai vorbească, dar nu a mai putut…poate într-o altă parte, mi-a șoptit cu ultimul tremur de cuvinte ea. Așa că am înțeles, într-o altă parte, se referea să pun în practică și să descopăr secretele spuse de ea, în viața de zi cu zi.

Cele 104 pagini ale cărții „Orice îți dorești. 40 de lecții pentru un altfel de antreprenor” a lui Derek Sivers sunt efectiv fiori de dragoste, nu ai cum să nu te îndrăgostești de ea. Vorbește în scurte povești, cu semnificații puternice, și dacă am spus că încă de la primele file m-a fermecat, ei, bine, așa a fost. Uite cât de suav și în același timp răspicat vorbește în primele pagini: „Un plan de afaceri nu trebuie să ia mai mult de câteva ore de muncă, de preferat doar câteva minute. Cele mai bune planuri încep cu pași mici.”, paginile prezintă în sine parcursul reușitelor în viața și în afaceri ale autorului. Cuprinzând, pe scurt momentele focale în viață, pe care trebuie să le faci așa cum le simți, ca să ajungi acolo unde meriți.

Una dintre cele mai frumoase vorbe din carte: „Ideile nu valorează nimic dacă nu sunt puse în practică. Punerea lor în practică e cea care valorează milioane.”, așa că treci la acțiune!, aș continua eu.

„Orice îți dorești. 40 de lecții pentru un altfel de antreprenor”, străpunge sufletul cu obiective deduse din fiecare pagină, care ar putea fi ușor niște mantre spre succes. „N-aș vrea ca într-o zi, după ce v-ați irosit singura șansă la viață, să fiți plini de regrete pentru că ați alergat după distracții mărunte în loc de visuri mărețe.” este una dintre cele mai frumoase mantre pe care cartea mi le-a putut oferi.

Aș putea să vorbesc despre ea la infinit, pentru că e prezentă acolo puternic în suflet și în minte, dar mă opresc aici și te las pe tine să o descoperi și să te îndrăgostești prin citire. „Faceți doar lucruri care vă fac fericit!”, un ultim gând transmis de ea. Și să știi, nu a fost niciodată rămas bun între noi, pentru că toate paginile le-am pus în fapt în viața mea.

 

 

 

 

 

Alte Articole

Recenzii cărți

De ce să cumperi: Oamenii Fericiți Citesc și Beau Cafea – Agnes Martin-Lugand

Povestea mea cu ”Oamenii fericiți citesc și beau cafea” a început într-o zi superbă de vară...pe țărmurile mării Adriatice. De...

20 apr. 2020
Următorul

Top 3 Cele Mai Bune Aparate de Sudura

Sacred Rare Motifs: crypto.ro a lansat 33 de NFT-uri rare cu motive tradiționale balcanice

Sacred Rare Motifs: crypto.ro a lansat 33 de NFT-uri rare cu motive tradiționale balcanice

Cuprins

  1. Recenzie | Femeia la 1000 grade Celsius
  2. Recenzie | Crede-mă când mint – J.P. Delaney
  3. Recenzie | Poate ar fi bine să discuți cu cineva – Lori Gottlieb

mircea.cantor

Blog tehnologic

© 2022 mirceacantor.com - managed by orguno.com

  • Auto si Moto
  • Copii
  • Crypto
  • Electrocasnice
  • Fitness
  • Idei de cadouri
  • Nutritie
  • Sanatate
No Result
View All Result
  • Crypto
  • Fitness
  • Nutritie
  • Sanatate